Creëer een growth mindset en verander je denkpatroon.


Het ontwikkelen van een succesvolle mindset, ook wel een growth mindset genoemd, kan het behalen van je doelen vereenvoudigen.


Een growth mindset zorgt ervoor dat je blijft doorgaan en groeien, zelfs met een tegenslag van tijd tot tijd. Mensen met een groei mindset geloven dat ze hun talenten en capaciteiten kunnen vergroten door training. Iets wat we vaak nodig hebben in onze weg naar succes.


Hoe sterk we in onszelf geloven en hoe hard we de strijd aangaan om te komen waar we willen komen, is vaak afhankelijk van onze gedachten. Er zijn mensen die voornamelijk problemen zien en mensen die voornamelijk oplossingen zien.



Gedachten kun je gebruiken om je situatie te verbeteren, maar in de omgekeerde richting werkt het net zo. Je kunt jezelf ziek denken of tegenslag aantrekken door daar de focus op te leggen.


"Onze hersenspinsels zijn vaak overtuigend, maar zelden onveranderlijk."


De perfecte tool om je gedachten constructief te manipuleren is het aanleren van een growth mindset. In dit artikel bespreek ik het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset, en hoe je die laatste kan aanleren.


Welke mindset heb jij?



Fixed mindset


Mensen met een fixed mindset geloven dat hun kennis, kunde en ervaringen verbonden zijn aan hoe ze van nature zijn. Deze individuen geloven niet dat ze hun leven zelf in de hand hebben en geloven sterk in natuurlijk talent. Je bent ofwel geboren met een talent (lees ook: rijkdom, een goede gezondheid, voldoende zelfvertrouwen, intelligentie, … ) of je bent er niet mee geboren. Jezelf verbeteren of talenten aanleren is vaak geen optie voor deze groep.


Iedereen kent wel iemand die uitspraken doet als:


  • "Ik ben daar gewoon niet slim genoeg voor."

  • "Ik ben niet goed in … "

  • "Ik ben gewoon zo."

  • "Het is niet moeilijk als je uit een rijke familie komt."

  • "Daar kan ik niets aan doen."


Dergelijke uitspraken zijn afkomstig van een gefixeerde mindset en beperken onze persoonlijke groei. Het weerhoudt ons ervan om onszelf te verbeteren. Wanneer je slecht bent in communiceren kun je het blijven vernoemen, of je kunt actie ondernemen om beter te worden in communiceren. In het laatste geval heb je een growth mindset.


Growth mindset


Mensen met een growth mindset geloven dat je je capaciteiten en talenten kunt beïnvloeden en komen kritiek vaak sneller te boven. Waarom? Ze geloven namelijk niet dat kritiek een vaststaand iets is.


Kritiek is slechts een momentopname, en heeft betrekking op een capaciteit die veranderlijk is. Je kan jezelf trainen om beter te worden in iets. Het komt erop neer dat deze mensen 100% verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen realiteit.


Natuurlijk hebben we allemaal sterke en zwakke punten; maar vaak kunnen we onszelf een weg naar succes banen door onze zwakke punten te verdoezelen en de sterke te accentueren.



Hoe kun je een growth mindset ontwikkelen?



  • Spendeer tijd in een risico-vrije omgeving

Omgevingen waar fouten afgestraft worden zijn niet ideaal om een growth mindset aan te leren. Meestal krijgen we zo schrik om nieuwe dingen te proberen. Het is belangrijk om aan den lijve te ondervinden dat je beter kunt worden in iets. Zo associeer je fouten niet met falen, maar met het aanleren van nieuwe capaciteiten.


  • Leer hoe je brein werkt


Door te lezen over de werking van ons brein begrijp je hoe we in elkaar zitten. Ons brein is continu in ontwikkeling en creëert tot op een hoge leeftijd nieuwe verbindingen. Dit noemen we neuroplasticiteit. Wil je meer lezen over hoe je je mindset kunt vormgeven? Dit boek van Michael Pilarczyk is een echte aanrader.


  • Gebruik affirmaties en visualisatie

Sta even stil bij jouw beperkende overtuigingen. Wat heb je nodig om je doel te behalen? En wat veroorzaakt het idee dat het je niet zal lukken? Draai je beperkende overtuiging nu om in een tegengestelde opmerking en herhaal deze zo vaak als mogelijk.


"Ik ben niet slim genoeg om meer te verdienen." > "Geld verdienen is een skill die ik kan aanleren."


Je mindset veranderen vraagt heel wat focus en toewijding. Het belangrijkste is dat je bewust kiest voor een constructieve denkwijze. Het is gemakkelijk om toe te geven aan beperkende gedachten. Wat het ook is dat je jezelf vertelt, je brein omarmt het als waarheid. Kies daarom je waarheid zorgvuldig.


X.

Finsi