Een praktisch stappenplan naar je eigen zaak.


Een eigen zaak opstarten. Zelfstandig worden is iets wat op vele verlanglijstjes voorkomt. Sommigen dromen van een webshop, anderen willen lesgeven of een koffiebar openen. Uiteraard ervaart iedereen zijn opstart anders en zal geen enkel stappenplan gepast zijn voor de totale groep starters.


Vanuit mijn ervaring zie ik twee zijden aan 'zelfstandig' worden. Eerst hebben we de praktische kant: de organisatie, administratie, het opstellen van je marketingplan, etc,... pas dan krijgen we te maken met de mentale kant. De zogenaamde sprong.


Mijn ervaring was dat over deze mentale sprong bitter weinig terug te vinden was. Het leek alsof ondernemers superhelden waren die nooit slachtoffer werden van twijfels en onzekerheid.


In het volgende artikel ga ik dieper in op de mentale blokkades die je kan ervaren bij de opstart van je eigen zaak. Blokkades die het starten in de weg kunnen staan.Praktisch stappenplan


Hoofd- of bijberoep


Kies je voor de grote sprong in hoofdberoep, of hou je nog een deeltijdse job in loondienst aan?

Het voordeel van een parttime job is de financiële zekerheid die je kunt aanhouden. Een nadeel is het gebrek aan tijd die je mogelijks kan ervaren. Ikzelf ben zelfstandig in bijberoep en hou wel van de drukke agenda.


Open een bankrekening


Zeer eenvoudig. Je zult een rekeningnummer nodig hebben om je inkomsten en uitgaven op te volgen.


Ondernemingsnummer / inschrijven KBO


Ga langs bij een ondernemingsloket en vraag je ondernemingsnummer aan. Zij zorgen voor jouw inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Ik vond het zelf een belangrijk moment. Je hebt eindelijk je eigen ondernemingsnummer en bent officieel ondernemer. Hoe spannend is dit!

BTW nummer


Ook je BTW nummer kan je aanvragen via het ondernemingsloket. Je kan dit ook zelf aanvragen, maar dan wil je geen fouten maken. Een foutje kan je zuur opbreken. Je kan ook een vrijstelling aanvragen voor BTW, dan hoef je geen BTW aan te rekenen. Je kan dan ook geen BTW terug vorderen. Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? Lees het hier.

Aansluiting sociaal verzekeringsfonds


Als zelfstandige dien je je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. In hoofdberoep zul je een voorlopige bijdrage betalen van 748,11 EUR per kwartaal, in bijberoep is dat 82,05 EUR per kwartaal. Ikzelf ben klant geworden bij Liantis, en ben zeer tevreden van hun dienstverlening.

Ziekenfonds op de hoogte brengen en verzekeringen in orde brengen


Zorg dat je ook goed verzekerd bent, zowel persoonlijk als professioneel. Vergeet niet de nodige verzekeringen in orde te brengen voor je eigen zaak. Ik denk maar aan de brandverzekering voor je bedrijfspand.


Kosten?


De kost van je oprichting als eenmanszaak zal je ongeveer 150 à 200 EUR kosten. Een gloednieuw begin voor een spotprijsje. Spannend toch?


Ben jij iemand met mentale blokkades om te starten?

Lees dan hier het atypische stappenplan voor je eigen zaak.