Mentale blokkades bij de opstart van je een zaak.


Soms lijkt het alsof ondernemers superhelden zijn die nooit slachtoffer worden van twijfels en onzekerheid. Misschien zijn ze dat ook? Maar als het effectief een eenvoudige praktische kwestie is, waarom werken velen van ons dan nog steeds in loondienst met een droom om voor zichzelf te beginnen?


Een eigen zaak opstarten is een item die vaak terugkomt op verlanglijstjes. Sommigen dromen van een webshop, anderen willen lesgeven of een koffiebar openen. Uiteraard ervaart iedereen zijn opstart anders en zal er geen enkel stappenplan gepast zijn voor de totale stroom aan starters. Ik bespreek in dit artikel graag de mentale blokkades die je kan ervaren bij het opstarten van je eigen zaak.


Mentale blokkade 1: faalangst.

Vele prille ondernemers starten niet, omdat ze al denken aan hoe het voelt om te stoppen. Diep vanbinnen geloven ze niet dat hun idee zal slagen, waardoor ze er überhaupt niet aan beginnen. Sommigen twijfelen aan zichzelf als ondernemer.


Het fijne nieuws is dat de meeste ondernemers op een bepaald punt met twijfels te maken krijgen. Geen enkel idee is een recept tot slagen en succes hangt nu eenmaal van vele zaken af. Een belangrijk aspect is ... starten. Het is belangrijk om de eerste stap te zetten. Voel de onzekerheid maar duw er dan doorheen. Like a boss.

Mentale blokkade 3: de 'pleaser'.


De 'pleaser' vindt het eng om een eigen zaak te starten, want wat zal iedereen denken? Misschien vinden ze het wel stom, of begrijpen ze niet wat je wilt gaan doen. Zullen ze lachen? Kritisch zijn? Wat als het mislukt? Helaas, vaak krijgen we het meest kritiek van de mensen die dichtst bij ons staan. Ze willen ons beschermen en zien je liever in een veilige omgeving dan in de haaienzee van het ondernemerschap. Ze willen je niet op je bek zien gaan.


Deze angst is een grote belemmering in de opstart van je ambitieuze plannen. En de waarheid is dat als jij volop voor je eigen dromen gaat, je anderen inspireert om hetzelfde te gaan doen. Sta open voor opbouwende feedback, maar doe vooral je eigen ding in het begin. Laat je niet ontmoedigen. Kom trots uit voor wie je bent, wat je wilt en hoe je je leven wilt spenderen.


Mentale blokkade 4: financiële angst


Huishuur, een hypotheek of kinderen. Elke maand opnieuw liggen de rekeningen op tafel en ze moeten betaald worden. Er is een eenvoudige oplossing voor dit probleem. Start laagdrempelig in bijberoep. Het kost je 82,05 EUR per kwartaal en je kunt je idee perfect testen.

Mentale blokkade 5: het weegschaal syndroom


Bij je opstart heb je een aantal zaken nodig. Visitekaartjes, een website, een naam, een idee, enz… Sommigen onder ons, en ik kijk hierbij naar mezelf, zijn een meester in het obsessief analyseren van details. Ikzelf maakte zo’n vijf ontwerpen voor websites, vooraleer ik met Finsi naar buiten kwam.


Je kan maandenlang spenderen aan het vinden van de perfecte naam. Maar echt? Je kan gerust leren vliegen terwijl je springt. Besef je halverwege dat je website toch niet top is? Of moet er nog wat gesleuteld worden aan je logo? Verander het onderweg… Het heeft geen zin om de perfecte setting te creëeren voor je opstart. Het allerbelangrijkste is om te beginnen. Spreek je idee uit en wen aan het vreselijke gevoel van pitchen. Dat is pas rock-'n-roll.
Mentale blokkade 6: uitstelgedrag


In 2018 had ik een leuk idee. Tien namen, twintig websites en drie jaar analyseren later kwam ik tot de conclusie dat een andere groep exact hetzelfde idee had uitgevoerd. Het is geen reden om je plan overboord te gooien, want je hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden. Maar iets minder analyseren en iets eerder beginnen, had zeker in mijn voordeel gespeeld.


Welke blokkade je ook ervaart, het is geen uniek gegeven. Het belangrijkste is dat je de blokkade bewust ervaart en rationeel beslist om te doen wat nodig is. Een beetje zoals leren fietsen. Je kunt lelijk vallen, maar uiteindelijk leer je het wel. Wie weet wat ligt er te wachten aan de andere kant van je onzekerheid.

X.


Finsi