Vijf oorzaken van een gebrek aan motivatie.

Een wake-up call om aan de slag te gaan met je grootse plannen.Sommige mensen hebben een ijzeren wil, terwijl anderen puffen en zweten bij het idee aan beginnen. Als je van plan bent om je doel te bereiken, dan wil je niet tot de laatste groep behoren.


Motivatie zal nooit op elk moment aanwezig zijn en het vergt wat oefening om door te gaan op deze momenten. Discipline is een spier. Net zoals bij het sporten gaat dit gepaard met doorzettingsvermogen en een tikkeltje afzien. Voel jij een grote motivatie voor je doel? Ook dan zul je soms enkel op discipline moeten werken. Het is onmogelijk om non-stop gemotiveerd te zijn.


Herken je de strijd met jezelf om tot actie over te gaan? Ontdek waarom je doel vaak blijft hangen op een eenmalige denksessie.Hieronder bespreek ik vijf oorzaken waarom jij mogelijks een gebrek aan motivatie voelt:


  • Eigenlijk is dit niet echt wat je wilt.

  • Je hebt geen ruimte gecreëerd voor verandering

  • Het resultaat is té belangrijk

  • Lui zijn is een gewoonte geworden

  • Je hebt geen focus


Laten we even dieper ingaan op waar het soms fout loopt:


  • Eigenlijk is dit niet echt wat je wilt.


Bij het stellen van doelen is het belangrijk om na te gaan waarom je iets wilt, en hoe graag je iets wilt. Als je financieel onafhankelijk wilt zijn, waarom wil je dat graag? Wanneer ben je financieel onafhankelijk? Wat betekent dit voor jou? Ontwerp een sterke 'why' voor jezelf.

Je zult veel opofferingen moeten maken. Als je niet 100% achter je doel staat, dan bestaat de kans dat je halverwege moet stoppen. Soms ben je niet gemotiveerd, omdat je het niet graag genoeg wilt. Dit kan confronterend zijn, en moeilijk om toe te geven aan jezelf. Maak de oefening in het begin, zodat je weet waar je aan begint. Heb je nog geen idee of je het wel graag wilt? Vlieg er dan gewoon in. Soms moet je dingen aan den lijve ondervinden.


  • Je hebt geen ruimte gecreëerd voor verandering


Eén ding is zeker: we hebben allemaal een beperkt aantal uren in één dag. Als je jezelf een doel stelt, dan dien je hier uiteraard tijd voor te maken. Je moet het belangrijk genoeg vinden om tijd te creëren. Als er geen ruimte is in je planning, dan zal het uitdagend worden om vol te houden.  • Het eindresultaat is té belangrijk


Wanneer je enkel bezig bent met het eindresultaat, dan kun je de motivatie verliezen. Probeer plezier te hebben in de weg naar je succes. Apprecieer het leren en proberen. Continu met het eindresultaat bezig zijn zal leiden tot overweldiging.


Hak je doel in kleinere doelen en markeer mijlpalen op je kalender. Werk naar elke mijlpaal toe, zodat je jezelf gemakkelijker kan motiveren om de volgende stap te zetten.


  • Lui zijn is een gewoonte geworden


Hoe meer je toegeeft aan luiheid, hoe luier je zal worden. Elke keer dat jij toegeeft aan TV kijken in plaats van aan je doel te werken, krimpt je vermogen om gedisciplineerd te werken. Dit gaat ook zo in de omgekeerde richting. Ben je al vijf dagen opgestaan om 6u, dan zal de zesde dag gemakkelijker vol te houden zijn. Duw je al vijf dagen de snoozeknop in, dan gok ik dat de zesde dag ook een 'snoozer' wordt. Doorbreek het patroon van lui zijn.


  • Je hebt geen focus


Je wilt gezond eten, meer verdienen, veranderen van job en een opleiding volgen. Je brein weet niet op wat het zich moet focussen. Motivatie is iets graag willen, en dan je volledige focus op dat ene ding leggen. Als je goed bent in iets, dan doe je het ook liever. Het is alleen belangrijk om jezelf te trainen om goed te worden in iets. Dit kan alleen als je je focus 100% op het behalen van dat ene doel legt. Hoe beter het lukt voor je, hoe meer motivatie je zal voelen.

Zoek je naar manieren om je focus op succes te houden?

Lees dan ons artikel over de kracht van visualisatie.