Hoe besluitvaardig ben jij?

Waarom je die moeilijke keuze echt moet maken.


Een punt zetten achter een relatie, ontslag nemen of beslissen om je huis te verkopen. Het zijn beslissingen waar we vaak nachten over liggen te piekeren. De keuze vervolgens laten liggen en alles zijn beloop laten gaan is verleidelijk.Waarom moeten we de keuze echt bewust nemen?


Het (niet) nemen van een beslissing is altijd een keuze. Ook het negeren van het vraagstuk is een beslissing. Door niet te vertrekken uit een ongelukkige relatie of job, geef je een signaal af dat middelmatigheid voor jou ook wel werkt.


Doorheen de tijd leren we onze natuurlijke instincten te negeren. Ons lichaam weet in essentie perfect wat de juiste keuze is en welke impulsen het moet afgeven om die juiste keuze duidelijk te maken.


Toch negeren we deze signalen omdat het nemen van een beslissing te pijnlijk is. We blijven liever 10 jaar ongelukkig in onze huidige job, dan de sprong te wagen naar een nieuwe uitdaging met het risico om tegen de muur te lopen. Sommigen onder ons negeren zelf het gevoel van ongelukkig te zijn. Als we maar blijven zeggen dat alles in orde is, dan zal het wel zo zijn.


Door belangrijke beslissingen uit te stellen, negeren we onze instincten. Hoe meer beslissingen we uitstellen, hoe moeilijker het wordt trouw te blijven aan ons eigen buikgevoel. Maar wat als je je buikgevoel zou volgen? Wat als je zou springen en je komt terecht op een betere plaats? Wat als de sprong niet eens zo heftig aanvoelt als gedacht?


Zet de eerste stap en maak een keuze.


Wanneer we consequent luisteren naar ons buikgevoel leren we om sneller in te spelen op situaties die ons niet gelukkig maken. We zetten sneller een streep onder die slechte relatie en de gevolgen blijven beperkt. Ons leven wordt een dynamisch spel van keuzes, fouten en oplossingen. Je maakt een goede keuze, je maakt een foute keuze, je corrigeert en je gaat weer verder. Hoe meer keuzes we maken, hoe gemakkelijker het gaat.


Toen we als kind succesvol en onbevreesd in die hoge boom klommen of een foute inschatting maakten in de afstand van een sprong, we kwamen steeds op onze voeten terecht. Volwassen zijn gaat over het maken van dezelfde keuzes. Helaas zijn we ergens onderweg bang geworden.


Twijfel jij ook aan bepaalde zaken? Gooi het gevoel weg dat twijfel er altijd zal zijn.

Ga voor de keuze die jou echt gelukkig maakt. Wat is anders de zin van leven?


X.

Finsi